SAUNA


Finska sauna je zatvorena drvena prostorija u kojoj se nalazi peć s kamenjem koje se polijeva vodom te se na taj način povisuje vlažnost zraka. Temperatura zraka u finskoj sauni može se kretati od 60°C do 110°C, a vlažnost zraka je oko 15-20%.

Zbog visoke temperature preporučuje se posjet sauni u trajanju od 10 do 15 minuta, ovisno o individualnom osjećaju. Nakon boravka u sauni obavezno je tuširanje radi rashlađivanja tijela. Cjelokupni postupak možete ponoviti 3 puta. Nakon obilnog znojenja u sauni ravnoteža se postiže pojačanim unošenjem tekućine u organizam. Nakon finske saune preporučuje se korištenja hladnog tuša kako bi se tijelo rashladilo i povratilo u ravnotežu. Uz opuštanje i ugodu, postoje znatni ljekoviti učinci saune. Saunanje pojačava otpornost na prehlade i jača cjelokupni imunološki sustav, čisti tijelo od toksina, jača srce i ubrzava cirkulaciju, snižava tlak, jača živčani sustav, ubrzava probavu, pomaže kod kroničnog bronhitisa, reume, artroze, tvrdih zglobova.

Na prve znakove prehlade ili gripe saunanje ojačava tijelo i znatno ograničava reprodukciju virusa. Sauna je najbolji način za detoksikaciju koja se postiže izlučivanjem toksina znojenjem, te ubrzavanjem unutrašnjeg izlučivanja preko bubrega i pluća. Saunanje eliminira fizički i psihički stres, bol i napetost u mišićima se smanjuje. Sauna je najbolji način za čišćenje kože. Vrući zrak otvara pore na koži i znojenjem se uklanjaju mrtve stanice s kože, nečistoća i toksini.

Cijene saune možete vidjeti ovdje.

Comments are closed.