SAUNA


Finska sauna je zatvorena drvena prostorija u kojoj se nalazi peć s kamenjem koje se polijeva vodom te se na taj način povisuje vlažnost zraka. Temperatura zraka u finskoj sauni može se kretati od 60°C do 110°C, a vlažnost zraka je oko 15-20%.

Zbog visoke temperature posjet sauni traje obično 10 do 15 minuta, ovisno o individualnom osjećaju. Između boravaka u sauni preporučuje se korištenja hladnog tuša kako bi se tijelo rashladilo i povratilo u ravnotežu. Cjelokupni postupak možete ponoviti 3 do 4 puta. Nakon obilnog znojenja potreban je povećan unos tekućine u organizam. Uz opuštanje i ugodu, postoje znatni ljekoviti učinci saune. Saunanje pojačava otpornost na prehlade i jača cjelokupni imunološki sustav, čisti tijelo od toksina, jača srce i ubrzava cirkulaciju, snižava tlak, jača živčani sustav, ubrzava probavu, pomaže kod kroničnog bronhitisa, reume, artroze, tvrdih zglobova.

Na prve znakove prehlade ili gripe saunanje ojačava tijelo i znatno ograničava reprodukciju virusa. Sauna je najbolji način za detoksikaciju koja se postiže izlučivanjem toksina znojenjem, te ubrzavanjem unutrašnjeg izlučivanja preko bubrega i pluća. Saunanje eliminira fizički i psihički stres, bol i napetost u mišićima se smanjuje. Vrući zrak otvara pore na koži i znojenjem se s kože uklanjaju mrtve stanice, nečistoće i toksini te se tako koža čisti i vraća joj se elastičnost.

Cijene saune možete vidjeti ovdje.

Comments are closed.